Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 mai 2020 2 19 /05 /mai /2020 21:13
Upon a Time… în Hollywood

Upon a Time… în Hollywood este un film americano-britanic, lansat în cinematografe în 2019 – scris, coprodus și regizat de Quentin Tarantino. Filmul a fost prezentat la competiția oficială de la Festivalul de la Cannes 2019.  Primit, în general bine de către critici, filmul a câștigat 3 Golden Globes în 2020 și a fost nominalizat de 7 ori pentru BAFTA 2020 și de 10 ori pentru Oscar 2020.

Anul 1969, la Hollywood este marcat de mișcarea hippie ajunsă la apogeu, manifestându-se agresiv, contra războiului din Vietnam, când în ciuda sloganului „Flower power” au loc protestele violente de la Stonewall – Inn, declanșate într-o noapte când se făceau razii contra homosexualilor, care au schimbat cursul culturii în următoarele decenii și au declanșat militantismul comunității LGBT din America.

Cu aceste tulburări, asistăm la apariția Noului Hollywood, mișcare cinematografică ce va îngropa cinema-ul clasic hollywoodian, poreclit Vechiul Hollywood, ilustrat prin luarea puterii de către realizatori și prin reprezentarea radicală a unor teme până atunci tabu și interzise prin codul Hays (violență, sexualitate).

Turnarea  filmului  începe  în Los Angeles, la Holmby Hills, la conacul Playboy care aparținea lui Hugh Hefner, tătucul… iepurașelor. În film apar și alte locuri celebre din Orașul Îngerilor: Teatrul Fox Bruin, Teatrul Fox din Westwood , Domul Cinerama, Cafeneaua El coyote, Rotiseria Musso & Frank. Ranchul Corriganville Movie servește de decor pentru ranchul  lui  George Spahn, care permisese „Familiei Manson” să locuiască aici . Și, da, în 1969 , se poate spune că la Hollywood inocența a murit, sub toate formele, după loviturile de cuțit ale adepților lui Charles Manson.

Sinopsis

Actorul  de western Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) este un  fost june prim  decăzut din grațiile celei de-a șaptea Arte care nu-și mai găsește locul în cinematografia modernă,dar  încă obișnuit să fie răsfățat .  Dublura lui pentru cascadorii, Cliff Booth (Brad Pitt) care resimte și el frustrarea și neputința , i-a fost întotdeauna alături și depinde de succesul lui Rick pentru a-și continua propria carieră.  Actrița Sharon Tate (Margot Robbie),vecina lui Dalton  pare să aibă un rol mai important decât pare în film .
 

Tarantino ne conduce  pe o pistă falsă, iar momentele „Sharon Tate”cred că urmăresc să înțelegem ce înseamnă pentru o …păpușă să fie un star în devenire, dar și să simțim norii negri ai violenței și crimei care se abat ca din senin,  asupra  seninei  Sharon Tate , pe atunci, soția celebrului regizor Roman Polanski, pe care, în film, nu o supără decât sarcina deja foarte vizibilă..

Distribuția este fastuoasă și interpretarea rolurilor mulțumitoare.Mesajele filmului
-superficialitatea faimei… sau lupta lumii occidentale vs. hipioții, care este de fapt business vs. freedom, război vs. pace, …într-un stil de zile mari.
-mecanismele marii uzine de visuri, metodele și compromisurile de a obține un job,viața privată,haotică a actorilor,
–genial redirecționată acțiunea spre finalul șocant,în ciuda faptului că ceva viermuia în stare latență, o prefatare a celebrelor crime de la casă Polanski
–stilul imprevizibil și contondent al regizorului care derulează acțiunea în planuri temporale innӑdite în stilul său propriu consacrat
– sintagma”a fost odată” sugerează ficțiunea, nostalgia după vremuri apuse,dar și faptele ieșite din comun,de la viața starurilor,până la violența extremă.

Umorul este prezent într-un un amalgam de forme de umor de situație (adesea subtil),umor de comportament,ridiculizând în linii mai groase sau mai discret, umor de limbaj prin care este făcută demitizarea cu dragoste, cât de fină ironie.

Reclame
Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Art et Culture
  • : Chers bloggeurs,mes articles seront axés sur des thèmes de culture générale, mais aussi ils contiendront des infos -actualités.Chaque article va avoir des illustrations visuelles (photos, peintures, dessins, vidéos). Merci de m`accepter dans votre grande famille.Cordialement, orzar
  • Contact

Recherche

Pages

Liens