Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 mai 2020 2 19 /05 /mai /2020 21:09
Murdoch Mysteries / Detectivul Murdoch

Murdoch Mysteries / Detectivul Murdoch este un serial canadian, polițist de epocă, realizat după romanul cu acelasi titlu al scriitoarei de literatură polițistă canadiană de origine britanică Maureen Jennings . Serialul pune în scenă un inspector de poliție care-și depășește într-un fel epoca aplicând descoperiri științifice ale timpului său în rezolvarea unor cazuri de crimă . Chiar dacă nu este o capodoperă, serialul  este realizat cu meticulozitate în respectarea epocii , a decorurilor, are un suspans susținut și o atmosferă mai rar întâlnită la alte seriale polițiste  actuale.

Subiectele sunt pe un fond istoric bine tratat,chiar dacă realismul  este sub influența imaginarului colectiv rescriind legende precum acelea despre  personaje emblematice precum Conan Doyle, H.G. Wells, Jack London, Sir Winston Churchill, anarhista  Emma Goldman, Graham Bell inventatorul telefonului și Nicolas Tesla, inventatorul curentului alternativ, Thomas Edison, pionierul electricității și fondatorul General Electric magicianul Houdini, legendarul personaj al  Vestului Sălbatic, Buffalo Bill, faimosul  detectiv Sherlock Holmes , despre care unii cred că a existat realitate sau oglindind foarte realist  probleme  sociale (drepturile femeilor la muncă , la vot, la practicarea unor sporturi care vor deveni curling,crichet. Alte subiecte de actualitate (de atunci și de azi)sunt conflictele pe care credințele diferite le  generează,  progresele medicinei și obstacolele pe care le întâlnesc, lacunele medicinei, mai ales în psihiatrie dar și metodele învechite, homosexualitatea și homofobia.

Personajele sunt distribuite destul de inteligent dar nu sunt destul de dezvoltate la nivel psihologic și  al istoricului personal ; ele sunt adesea foarte inspirate și atractive, incluzând aluzii la evenimente ale epocii,personaje originale,metode avansate . Unele dintre ele au apariții ușor caricaturale!

Sinopsis

In1890, William Murdoch (Yannick Bisson)este un polițist catolic într-un Toronto protestant.  El este îmbrăcat totdeauna sobru și distins, are un vocabular îngrijit,un comportament integru, și ,de obicei, neviolent ; este un om meticulos, folosește ultimele descoperiri științifice în anchetele sale (amprente digitale , comparații balistice, analize de sânge), priceput la meșterit aparaturi și instalații progresiste, preocupat să reproducă sau chiar să inventeze aparatură modernă. Anchetele din serial ne dau idee despre viața din Toronto, înainte de 1900, dar și după aceea (inventarea razelor X ). Este epoca avântului revoluției industriale .

Farmecul serialului constă , mai ales, din credința celor mai multe personaje în viitor, în progres ,chiar dacă Murdoch este tolerant cu alte religii, cu  diferite minorități etnice el  manifestă rețineri față de comportamentul  îndrăzneț al femeilor, este credincios catolic. Prezențele feminine sunt destul de bine conturate, mai ales cele două doctorițe  legiste,surprinzătoare ( de fapt, nu, având în vedere că femeile trebuiau să fie foarte bine pregătite pentru a fi admise și pentru a absolvi  învățământul superior ), dr.Julia Odgen( Hélène Joy),cu convingeri si valori pe care le apără , feministă , inteligentă, emancipată, cu simțul umorului, foarte  conștiincioasă profesional, dr.Emily Grace (Georgina Reilly), femeie excentrică,perfecționistă, entuziastă.

Agentul de poliție …romancier  George Crabtree (Johnny Harris), foarte isteț și eficace; inspectorul șef, Thomas Charles Brackenreid( Thomas Craig )polițai de școală veche,care nu ezită să resolve cazurile prin violență , blazat, alcoolic, a cărui nevastă este membră a Ligii cumpătării, amator de teatru clasic și operă; genialul inventator  James Pendrick (Peter Stebbings), care dorește să  amelioreze condiția umană, dar ajunge victima unor escroci și este acuzat de crimă.

Pe scurt “Murdoch Mysteries’ este un serial care a adus un suflu  proaspăt care în ciuda episoadelor inegale ca  interes, ne alimentează imaginația,unele anchete fiind foarte bine legate,comic de moravuri, comedie romantică, tehnologii verosimile.

Reclame
Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Art et Culture
  • : Chers bloggeurs,mes articles seront axés sur des thèmes de culture générale, mais aussi ils contiendront des infos -actualités.Chaque article va avoir des illustrations visuelles (photos, peintures, dessins, vidéos). Merci de m`accepter dans votre grande famille.Cordialement, orzar
  • Contact

Recherche

Pages

Liens